Bitirme Ödevi

 

İçindekiler
Sayfa
Özet……………………………………………………………………………...…İv
Abstract……………………...…………………………………………….……Vi
Teşekkür…………..……………………………………………………………Viii
İçindekiler………………………………………………………………………İx
Çizelgelerin Listesi…………………………………………………………Xii
Şekillerin Listesi………………………………………………………….….Xv
Resimlerin Listesi………………………………………………………...…Xvii
Simgeler Ve Kısaltmalar…………………………………………….....Xviii
1. Giriş………………………………………………………………………………1
2. Tavuk Gübresinden Biyogaz Üretimi İçin En Uygun
Koşulların Belirlenmesi…………………………….…………………..3
2.1. Anaerobik Arıtım……………………………………………………………..3
2.2. Anaerobik Arıtımın Temelleri………………………………………………..5
2.2.1. Mikrobiyoloji…………………………………………………………..5
2.2.2. Anaerobik Mikroorganizmalar Arasındaki Karşılıklı İlişkiler…………..9
2.2.3. Biyokimya…………………………………………………………….10
2.2.4. Anaerobik Arıtımda Basamaklar Arasındaki Denge……………………13
2.3. Anaerobik Sindirim Süreçlerine Genel Bir Bakış…………………………..13
2.4. Proses Değerlendirmesi……………………...……………………………..15
2.5. Reaktör Tasarımı……………………………………………………………17
2.5.1. Kesikli Reaktör……………………………………………….……….18
X
Sayfa
2.5.2. Sürekli Karıştırmalı Tank Reaktör (Cstr)…………………....…….……18
2.5.3. Katı Geri Beslemeli Sürekli Karıştırmalı Tank Reaktörü…………….….19
2.5.4. Piston Akışlı Reaktör……………………………………………….….20
2.5.5. Yukarı Akışlı Çamur Yataklı Reaktör (Uasb)…….……………….….21
2.5.6. Film Reaktörleri………………………………………………….…...22
2.5.7. İki Fazlı Reaktör…………………………………………………….…23
2.6. Biyogaz……………………………………………………………………..25
2.6.1. Biyogazın Özellikleri………………………………………………....25
2.6.2. Biyogaz Üretiminde Kullanılabilen Atıklar……………………………26
2.6.3. Biyogazın Isıl Değeri…………………………………………………29
2.6.4 Biyogazın Kullanım Alanları…………………………………………..30
2.6.5 Biyogaz Niceliğini Ve Üretim Hızını Etkileyen Etkenler……………….30
2.7. Dünyada Ve Türkiye’de Biyogaz Üretimi…………………………………..36
2.7.1. Dünyada Biyogaz Üretimi…………………………………………....36
2.7.2. Türkiye’de Biyogaz Üretimi………………………………………….39
2.8. Deneylerin Çok Faktörlü Planlanması (Box-Wilson Yöntemi)……………42
2.9. Kaynak Araştırması…………………...…………………………………...49
2.10. Materyal Ve Yöntem……………………………...………………………55
2.10.1. Deneylerde Kullanılan Tavuk Gübresinin Özellikleri………………55
2.10.2. Deneysel Değişkenlerin Belirlenmesi……………………………..59
2.10.3. Box-Wilson Deneysel Tasarım Yöntemi İle Gaz Oluşumu,
Koi Giderimi Ve Asetik Asit Oluşumu İçin Yapılacak
Deneylerin Belirlenmesi………….………………………………..60
Xi
Sayfa
2.11. Deney Düzeneği…………………………………………………………61
2.11.1. Reaktör…………………………………………………………..61
2.11.2. Bağlantı Elemanları………………………………………………62
2.11.3. Gaz Toplama Sistemi……………………………………………...62
2.12. Analiz Yöntemleri……………………………………………………..…63
2.12.1. Kimyasal Oksijen İhtiyacı (Spektrofotometrik Yöntem)…………63
2.12.2. Alkalinite (Asit Kapasitesi) Tayini……………………………….66
2.12.3. Asetik Asit Miktarı Tayini………………………………………...67
2.12.4. Gaz Ölçümü……………………………………………………...68
2.13. Deneysel Bulgular Ve Tartışma………………………………………….68
2.13.1. Başlangıç Analiz Sonuçları ………………………………………68
2.13.2. Gaz Oluşumu İçin Elde Edilen Bulgular…………………………..69
2.13.3. Koi Giderimi İçin Elde Edilen Bulgular………………………….79
2.13.4. Asetik Asit Üretimi İçin Elde Edilen Bulgular…………………….87
3. Sonuçlar Ve Öneriler…………………….…………………...………….99
Kaynaklar…………………………………………………………………….101
Ekler……………………………………………………………………………..104
Ek-1 Koi Kalibrasyon Eğrisi İçin Yapılan Ölçümler……………………………….105
Özgeçmiş………………………………………………………………………..106
İçindekiler
Sayfa
Özet……………………………………………………………………………...…İv
Abstract……………………...…………………………………………….……Vi
Teşekkür…………..……………………………………………………………Viii
İçindekiler………………………………………………………………………İx
Çizelgelerin Listesi…………………………………………………………Xii
Şekillerin Listesi………………………………………………………….….Xv
Resimlerin Listesi………………………………………………………...…Xvii
Simgeler Ve Kısaltmalar…………………………………………….....Xviii
1. Giriş………………………………………………………………………………1
2. Tavuk Gübresinden Biyogaz Üretimi İçin En Uygun
Koşulların Belirlenmesi…………………………….…………………..3
2.1. Anaerobik Arıtım……………………………………………………………..3
2.2. Anaerobik Arıtımın Temelleri………………………………………………..5
2.2.1. Mikrobiyoloji…………………………………………………………..5
2.2.2. Anaerobik Mikroorganizmalar Arasındaki Karşılıklı İlişkiler…………..9
2.2.3. Biyokimya…………………………………………………………….10
2.2.4. Anaerobik Arıtımda Basamaklar Arasındaki Denge……………………13
2.3. Anaerobik Sindirim Süreçlerine Genel Bir Bakış…………………………..13
2.4. Proses Değerlendirmesi……………………...……………………………..15
2.5. Reaktör Tasarımı……………………………………………………………17
2.5.1. Kesikli Reaktör……………………………………………….……….18
X
Sayfa
2.5.2. Sürekli Karıştırmalı Tank Reaktör (Cstr)…………………....…….……18
2.5.3. Katı Geri Beslemeli Sürekli Karıştırmalı Tank Reaktörü…………….….19
2.5.4. Piston Akışlı Reaktör……………………………………………….….20
2.5.5. Yukarı Akışlı Çamur Yataklı Reaktör (Uasb)…….……………….….21
2.5.6. Film Reaktörleri………………………………………………….…...22
2.5.7. İki Fazlı Reaktör…………………………………………………….…23
2.6. Biyogaz……………………………………………………………………..25
2.6.1. Biyogazın Özellikleri………………………………………………....25
2.6.2. Biyogaz Üretiminde Kullanılabilen Atıklar……………………………26
2.6.3. Biyogazın Isıl Değeri…………………………………………………29
2.6.4 Biyogazın Kullanım Alanları…………………………………………..30
2.6.5 Biyogaz Niceliğini Ve Üretim Hızını Etkileyen Etkenler……………….30
2.7. Dünyada Ve Türkiye’de Biyogaz Üretimi…………………………………..36
2.7.1. Dünyada Biyogaz Üretimi…………………………………………....36
2.7.2. Türkiye’de Biyogaz Üretimi………………………………………….39
2.8. Deneylerin Çok Faktörlü Planlanması (Box-Wilson Yöntemi)……………42
2.9. Kaynak Araştırması…………………...…………………………………...49
2.10. Materyal Ve Yöntem……………………………...………………………55
2.10.1. Deneylerde Kullanılan Tavuk Gübresinin Özellikleri………………55
2.10.2. Deneysel Değişkenlerin Belirlenmesi……………………………..59
2.10.3. Box-Wilson Deneysel Tasarım Yöntemi İle Gaz Oluşumu,
Koi Giderimi Ve Asetik Asit Oluşumu İçin Yapılacak
Deneylerin Belirlenmesi………….………………………………..60
Xi
Sayfa
2.11. Deney Düzeneği…………………………………………………………61
2.11.1. Reaktör…………………………………………………………..61
2.11.2. Bağlantı Elemanları………………………………………………62
2.11.3. Gaz Toplama Sistemi……………………………………………...62
2.12. Analiz Yöntemleri……………………………………………………..…63
2.12.1. Kimyasal Oksijen İhtiyacı (Spektrofotometrik Yöntem)…………63
2.12.2. Alkalinite (Asit Kapasitesi) Tayini……………………………….66
2.12.3. Asetik Asit Miktarı Tayini………………………………………...67
2.12.4. Gaz Ölçümü……………………………………………………...68
2.13. Deneysel Bulgular Ve Tartışma………………………………………….68
2.13.1. Başlangıç Analiz Sonuçları ………………………………………68
2.13.2. Gaz Oluşumu İçin Elde Edilen Bulgular…………………………..69
2.13.3. Koi Giderimi İçin Elde Edilen Bulgular………………………….79
2.13.4. Asetik Asit Üretimi İçin Elde Edilen Bulgular…………………….87
3. Sonuçlar Ve Öneriler…………………….…………………...………….99
Kaynaklar…………………………………………………………………….101
Ekler……………………………………………………………………………..104
Ek-1 Koi Kalibrasyon Eğrisi İçin Yapılan Ölçümler……………………………….105
Özgeçmiş………………………………………………………………………..106